Miten salaojajärjestelmä toimii?

Meiltä onnistuu kaikenkokoiset salaoja- ja sadevesiremontit, niin omakotitaloihin kuin taloyhtiöillekin.
Jätä soittopyyntö, niin palaamme pikimmiten asiaan.

  Salaojaputket keräävät maaperään imeytyneen veden ja kosteuden pitäen talon perustukset kuivana sulamis- ja pohjavesistä. 

  Salaojaputkessa on pieniä reikiä, joita pitkin vesi pääsee tihkumaan putkeen. Salaojaputket kulkevat talon perustusten alapuolella ja putket asennetaan kaatamaan vesi haluttuun menosuuntaan, josta se virtaa painovoimaisesti kohti purkujärjestelmää.

  Mistä materiaalista salaojaputket on tehty? 

  Ennen vanhaan salaojaputket tehtiin tiilestä, mutta nykyisin ne valmistetaan PVC-muovista ja ne ovat 2 kerroksisia. Kaksikerroksinen putki takaa lujan kestävyyden ja hyvän virtauksen putkessa. 

  Salaojaputki eristetään muusta maa-aineksesta salaojasepelillä, joka edistää veden kulkeutumista putkeen. Sepeli päästää lävitseen vain veden, joten muut maa-ainekset eivät pysty tukkimaan putkea.

  Epäiletkö salaojajärjestelmän toimivuutta?

  Pyydä meidät maksuttomalle tarkastuskäynnille tarkistamaan tilanne!

   Mikä on patolevyjen merkitys salaojaremontissa? 

   Patolevyllä on tärkeä tehtävä perustuksen kuivana pidon kannalta. Patolevy estää kosteuden pääsyn sokkeliin ja muotonsa vuoksi se antaa sokkelille mahdollisuuden hengittää kosteutta pois perustuksesta. 

   Patolevy kiinnitetään joko nauloilla tai muilla kiinnikkeillä sokkeliin maan alle. Patolevyn toisella puolella on nystyröitä, jotka asennetaan rakennuksen sokkelia kohti. Nystyrät estävät veden kondensoitumista perustukseen.

   Miten salaojajärjestelmä tarkastetaan ja huolletaan?

   Mikäli salaojia ei tarkisteta ja huolleta tarpeeksi usein, siitä saattaa koitua vahinkoja, joiden kustannukset ovat moninkertaisia verrattuna säännölliseen tarkastukseen ja huoltoon.

   Salaojien kunto olisi hyvä tarkistaa vähintään kahden vuoden välein. Nopean katsauksen salaojien tilanteeseen saa kurkistamalla salaojakaivoon. Jos vesi on noussut korkealle, putkessa saattaa olla tukos.

   Helpoin tapa varmistua salaojien toiminnasta on tilata ammattilainen paikalle kuvaamaan ne. Kuvaamisen yhteydessä putket voidaan huoltaa painehuuhtelulla. Salaojakuvauksen avulla päästään jäljille salaojajärjestelmän kunnosta ja pystytään kartoittamaan mahdollista remonttitarvetta. Meiltä voit tilata maksuttoman salaojakartoituksen klikkaamalla tästä.

   Lue lisää salaojien tarkastuksesta ja huollosta aiemmasta kirjoituksestamme “Salaojien säännöllinen tarkastus”. 

   Miksi salaojat pitää olla? 

   Vanhoissa taloissa on ilmennyt paljon sisäilmaongelmia toimimattomien salaojien, tai niiden puuttumattomuuden vuoksi. Toimiva salaojajärjestelmä pitää pohja- ja sulamisvedet pois talon perustuksista, jotta vältytään perustuksen pilaantumiselta ja mahdollisilta sisäilmaongelmilta.

   Kuiva perustus, eli toimivat salaojat, takaavat huolettoman tulevaisuuden talosi perustukselle!