Kannattaako salaojaremontti tehdä itse?

Meiltä onnistuu kaikenkokoiset salaoja- ja sadevesiremontit, niin omakotitaloihin kuin taloyhtiöillekin.
Jätä soittopyyntö, niin palaamme pikimmiten asiaan.

  Asutko 90-luvulla tai sitä ennen rakennetussa kiinteistössä? Olethan muistanut tarkistaa salaojajärjestelmän toimivuuden? Rakentamistekniikka oli erilaista aina vuosituhannen vaihteeseen saakka ja siksi tätä vanhemmissa kiinteistöissä on usein puutteelliset tai olemattomat salaojajärjestelmät. Jos ihmettelet, miksi kellarissasi on lätäköitä tai sisällä haisee mummon perunakellarille, syy saattaa löytyä salaojajärjestelmästä. Milloin olet viimeksi kurkannut salaojien tarkistuskaivoon?

  Mikä on salaojajärjestelmä ja mihin sitä tarvitaan?

  Salaojajärjestelmän eli kuivatusputkiston yksiselitteinen tarkoitus on suojata kiinteistösi rakenteita maaperän kosteudelta sekä sen aiheuttamilta jatkovaikutuksilta. Oikein tehdyt salaojat johtavat sadevedet pois rakennuksen perustusten läheltä ja seinustoilta putkia pitkin perusvesikaivoon, josta ne ohjautuvat edelleen kunnalliseen viemäröintiin.

  Salaojajärjestelmä kulkee koko kiinteistön ympäri maaperään upotettuna. Maapohjaan imeytynyt vesi valuu salaojaputkistoon putkissa olevien reikien kautta. Kun salaojajärjestelmä on asennettu oikein, se ohjaa veden painovoiman avulla pois talon rakenteiden luota.

  Salaojat on tehty suojaamaan talon rakenteita ennen kaikkea kastumiselta ja kosteudelta, mutta myös homeelta sekä roudan aiheuttamilta vaurioilta. Salaojat ovat talosi näkymättömin, mutta silti yksi tärkeimmistä osista.

  Salaojaputkien tarkistus

  Keväiset sulamisvedet ja sateet tuovat usein ilmi salaojaputkien puutteellisuuden tai tukkeumat. Jotta putket voidaan tarkistaa säännöllisin väliajoin, noin kahden vuoden välein, salaojakaivot tulee olla helposti löydettävissä. Jos sinulla ei ole tietoa kaivojen sijainnista, huoltotoimenpiteet hankaloituvat ja näin ollen asetat kiinteistösi sekä oman terveytesi vaaraan.

  Salaojaputki on altis tukkeutumiselle, koska siinä itsessään on reikiä. Imeytyvän veden mukana tuleva maa-aines kerääntyy putkiin vuosien saatossa, joka johtaa tukkeutumiseen. Myös kasvien sekä puiden juuret saattavat joskus tunkeutua putkistoon. Säännöllinen tarkistus on tärkeä tehdä ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. 

  Aiemmasta blogikirjoituksestamme voit lukea lisää siitä, miksi salaojien tarkistaminen on tärkeää.

  Mikä sitten on salaojaremontti ja miten se tehdään?

  Salaojien ja salaojituksen uusiminen on usein tarpeellista ennen 90-lukua rakennetussa omakotitalossa tai kiinteistössä, sillä vanhat salaojat voivat olla epäkunnossa tai ne ovat alun alkaenkin toteutettu puutteellisesti. Salaojaremontissa uusitaan kiinteistön salaojitukset, jotta voidaan ennaltaehkäistä vakavia vaurioita rakenteessa sekä parantaa sisälilmaongelmia. 

  Salaojaremontin tarkoituksena on tehdä vanhoihin kiinteistöihin nykyaikainen järjestelmä, jolla kosteus saadaan pidettyä pois talon rakenteista. Salaojaremontin yhteydessä on usein myös tarpeellista uusia sadevesijärjestelmä, jotta kaikki ylimääräinen katolta sekä pihoilta tuleva vesi ohjautuu myös sadevesijärjestelmään. Ammattitekijä huomaa heti, mikäli myös sadevesijärjestelmän uusiminen on tarpeen. Tämä jää usein tee-se-itse kaverilta huomaamatta ja tekemättä, jolloin muutaman vuoden päästä salaojaremontista kiinteistössä saattaa taas olla ongelmia.

  Salaojaremontin työvaiheet etenevät näin

  Suunnitelma: Ihan alkuun tarvitset tarkan ja huolellisen suunnitelman projektin toteuttamisesta alusta loppuun sekä laskelmat materiaalien määrästä. Kuinka monta metriä putkea menee, minkä kokoista putkea tarvitaan, mihin kaivot sijoitetaan jne.

  Tarvikkeiden hankinta: Kun suunnitelma on valmis, sinun täytyy hankkia kaikki tarvikkeet. Tarvitset ainakin salaojaputkea sekä salaojakaivot. Mikäli remontissa pitää tehdä suunnanmuutoksia tai haaroituksia, tarvitset myös liitosyhteitä.

  Työ: Työvoiman lisäksi tarvitset myös kalustoa. Koska salaojat tehdään rakennuksen anturan viereen sen ulkopuolelle ja anturan alapinnan alle, tarvitset kaivinkoneen kaivamaan aukot putkistolle koko talon ympäri sekä paikat tarkastuskaivoille.

  Jos haluat kuulla miten me tekisimme salaojaremonttisi, niin pääset lukemaan lisää ja varaamaan maksuttoman kartoituskäynnin täältä.

  Miksi salaojaremontti pitää tehdä?

  Mitään ei ole tehty kestämään ikuisesti, kuten ei salaojiakaan. Salaojien tekninen käyttöikä on noin 30-40 vuotta, mikäli ne on oikein tehty. Alunperin puutteellinen tai vanha salaojitus voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten esim. sisäilmaongelmia, sokkelin halkeilua sekä mittavia perustusten ja kellaritilojen kosteusvaurioita. Tekemällä salaojaremontin ennaltaehkäiset kaikkia edellä mainittuja ongelmia ja paljon muuta. 

  Kun teetät salaojaremontin ammattilaisella, saat tarkkaan suunnitellun kokonaisuuden, jolloin tuloskin on laadukas. Mikäli salaojitus on puutteellinen, kuten valitettavan usein itse tehdyissä remonteissa on, vakuutusyhtiö ei korvaa vahinkoja vahinkotilanteessa. Kaikki Salaojatecin saneeraus- ja remonttikohteet saavat kolmen vuoden takuun. Ota yhteyttä, niin sovitaan maksuton kartoituskäynti. Käynnin aikana tarkistamme salaojien kunnon täysin kuluitta. 

  Varaa ilmainen kartoitus meiltä jos…

  …Kellarissa on jatkuvasti kosteutta tai jopa vettä

  …Talon sisäilma tuoksuu ummehtuneelta

  …Rakennuksen ulkoseinämissä näkyy mikrobikasvustoa

  …Sokkeli halkeilee, hikoilee tai siinä on kalkkeumaa

  Jos chekkasit mitään yllä olevasta listasta, ongelman juuri saattaa löytyä toimimattomasta salaojituksesta. 

  Miksi ostaisin salaojaremontin ammattilaiselta, jos kerran voin tehdä sen itse?

  Mikään ei estä sinua tekemästä tätäkään remonttia itse. Itse tekemällä on kuitenkin isommat riskit, sillä salaojaremontti on tarkkaa työtä. Vakuutus ei korvaa puutteellisesta salaojituksesta koituvia vahinkoja, joten loppupeleissä remontin tekeminen itse saattaa tulla hyvin kalliiksi.

  Laadukkaalla toteutuksella ja oikein huollettuna salaojajärjestelmä kestää vuosikymmeniä. Kun annat ammattilaisen tehdä työn puolestasi, saat takuuvarmasti parhaan mahdollisen lopputuloksen, työvaiheiden dokumentointia unohtamatta.

  Mitä salaojaremontti maksaa?

  Kuten kaikissa remontti projekteissa, kustannuksiin vaikuttaa täysin itse kohde. 

  Ilman kohdetietoja, tarkkaa hintaa on mahdotonta antaa, mutta ammattilaisen tekemät salaojaremontit alkavat n. kymmenestä tuhannesta eurosta ylöspäin. Itse tekemällä usein ajatellaan pääsevän halvemmalla, mutta omalle työlle usein ei aseteta hintaa, vaikka se on luonnollisesti remonttiprojektien kallein kuluerä. Etkö sinäkin viettäisi mieluummin kesälomaasi rannalla tai mökillä rentoutuen? Minkä arvoista sinun aikasi on? Ja mikäli lopputulos on huono, voit joutua korjailemaan virheitä useaan otteeseen vuosien varrella tai pahimmassa tapauksessa tekemään peruskorjauksen kiinteistöllesi.

  Itse tekemällä voit materiaalien valinnoilla vaikuttaa lopullisiin kustannuksiin, eli käytätkö rautakaupan kalleinta putkea vai ostatko markkinoiden halvinta. Muista, että halpa ei välttämättä tarkoita hyvää tässäkään asiassa. Oikeat ammattilaiset käyttävät aina markkinoiden laadukkaimpia materiaaleja, jotka kestävät vuosikymmeniä.

  Miten me toteuttaisimme remonttisi?

  Kun tilaat työn Salaojatecin ammattilaisilta, hintaan sisältyy suunnittelu ja toteutus laadukkailla materiaaleilla avaimet käteen periaatteella. Suunnittelemme projektin alusta loppuun ja laskemme sinulle kiinteähintaisen tarjouksen. Tämän jälkeen teemme aloituskatselmuksen, jossa lyömme suunnitelmat ja aikataulut lukkoon. Tuomme kaluston paikalle ja hoidamme salaojat kuntoon alle viikossa. Lopuksi käydään yhteisesti läpi mitä on tehty, miten kaikki on toteutettu sekä opastamme järjestelmän ylläpidossa.

  Tarkemman hinta-arvion kiinteistön salaojituksesta voimme antaa vasta maksuttoman kartoituskäynnin jälkeen. Klikkaamalla oheista painiketta pääset varaamaan ilmaisen kartoituskäynnin.

  Yhteenveto

  Tee-se-itse salaojaremontti ei ole mikään mahdoton vaihtoehto. Helpommalla kuitenkin pääset, kun tilaat ammattilaisen paikalle. Oma lomasi ei tuhraannu salaojien korjaamiseen, vaan saat toimivan järjestelmän parissa viikossa täysin vaivattomasti.

  Jos ajattelet, että sijoituksena salaojaremontti on huono ja kallis, niin ajattelepa uudestaan. Hyvin ja ammattimaisesti tehty salaojaremontti nostaa kiinteistösi arvoa tulevan ostajan silmissä. Saat myös kotitalousvähennyksen henkilökohtaisessa verotuksessasi, jolloin saat sijoituksestasi rahaa takaisin.

  Kokemuksen syvällä rintaäänellä voimme todeta, että lähes 90 % itse tehdyistä remonteista menee pieleen ja niiden korjaaminen voi maksaa moninkertaisesti verrattuna alkuperäisen remontin hintaan. Kun tilaat Salaojatecin tekemään sinulle salaojaremontin, saat kiinteän hinnan ilman lisäkuluja vuosien varrella.

  Salaojatecilta maksuton tilannekatsaus

  Salaojien kuvaukset voivat olla kuluttajille hintavia, sillä ne saattavat maksaa jopa 2000 euroa. Me Salaojatecilla tarjoamme maksuttoman kartoituskäynnin, jossa saat heti tietää salaojajärjestelmäsi kunnon. Käymme kanssasi läpi muun muassa:

  • Onko salaojajärjestelmä toimiva kokonaisuus
  • Missä kunnossa salaojaputket ovatMinne sadevedet on ohjattu
  • Minne sadevedet on ohjattu