Pitääkö omakotitalossa olla salaojat?

Meiltä onnistuu kaikenkokoiset salaoja- ja sadevesiremontit, niin omakotitaloihin kuin taloyhtiöillekin.
Jätä soittopyyntö, niin palaamme pikimmiten asiaan.

Anna numero väliltä 0 - 99999.

Mihin salaojia tarvitaan?

Salaojat suojaavat kiinteistöäsi maahan kerääntyneeltä kosteudelta ja sen aiheuttamilta haitoilta. Salaojien tarkoitus on siis kerätä maaperän kosteus ja ohjata se poispäin kiinteistöstä. 

Salaojia tarvitaan siis pitämään pohjavesi anturoiden alapuolella, jotta voidaan varmistaa perustusten kuivana pysyminen. Antura on rakennuksessa perustusten alin osa. Se on usein sokkelia leveämpi ja sen tarkoituksena on jakaa rakennuksen paino maapohjalle. Mikäli salaojat asennetaan anturan yläpuolelle, ajan myötä kosteus ja vesi alkavat nousemaan sokkelia pitkin ylöspäin aiheuttaen kosteusvaurion.

3 seurausta puutteellisesta salaojituksesta

Mikäli salaojitus ei toimi kunnolla tai se puuttuu kokonaan, kosteus alkaa kerääntymään rakenteisiin ja kiinteistön ympärillä olevaan maaperään. Alta voit lukea kolme vakavinta seurausta puutteellisesta salaojituksesta.

Sisäilmaongelmat

Jos katolta valuvat vedet ja maaperän kosteus pääsevät nousemaan rakenteita pitkin ylöspäin, voivat ne pahimmillaan aiheuttaa sisäilmaongelmia sekä home- ja mikrobihaittoja. 

Huono sisäilma aiheuttaa mm. nuhaa, yskää ja pääkipua, mutta myös pahimmillaan kroonisia sairauksia aina allergisesta nuhasta keuhkosairauksiin. Kosteusvauriot kiinteistössä vaikuttavat myös asunnon arvoon negatiivisesti.

Ongelmat rakenteissa

Maan kapillaarinen eli ylöspäin nouseva kosteus hiipii hiljalleen kiinteistösi rakenteisiin lahottaen seinä- ja lattiarakenteita.

Kiinteistön ennenaikaisen rapautumisen lisäksi kosteus aiheuttaa pakkasella myös routavaurioita rakenteisiin ja perustukseen. Haurastunut perustus voi olla kiinteistön asukkaille hengenvaarallinen.

Maaperän pehmittyminen

Mikäli salaojitus on puutteellinen, pihamaalla saattaa esiintyä alueita, joihin vesi jää sateen jälkeen seisomaan. Jatkuva kosteus talon ympärillä olevassa maaperässä pehmittää maata. Pehmittynyt maaperä aiheuttaa valumia, sortumia sekä maan liikkumista, jotka omalta osaltaan rapauttavat kiinteistösi perustuksia.

Milloin salaojia tarvitaan?

Salaojia tarvitaan etenkin silloin, kun kiinteistössä on kellari tai erittäin matala sokkeli. Matalia ja betonilaatalle valettuja perustuksia tehtiin yleisesti 1960-70 -luvulla, jolloin salaojitusten hyödyistä ja haitoista ei vielä tiedetty.

Hyvä nyrkkisääntö on, että mikäli kotisi tai mökkisi on rakennettu ennen 90-lukua, kannattaa salaojituksen tilanne tarkistaa.

Mitä jos salaojat puuttuvat kokonaan? 

Mikäli sinulla on tiedossa, että kiinteistöstäsi puuttuu kokonaan salaojitus, ota meihin yhteyttä välittömästi. Jos et ole varma salaojituksen tilanteesta, voit pyytää meidät myös ilmaiselle kartoituskäynnille tästä.

Mikäli salaojitus on kokonaan tai osin puutteellinen, tulee se korjauttaa viipymättä. Yleensä järjestelmä rakennetaan kokonaan uudestaan kaivamalla kiinteistöä ympäröivä maa-aines pois. Tämä mahdollistaa myös sokkelin sekä perustusten huolellisen tarkistamisen.

Tarkastamalla salaojituksen tilanteen säännöllisesti ehkäiset kiinteistösi arvonalenemista sekä suojelet kotisi asukkaita. Täältä pääset varaamaan maksuttoman kartoituskäynnin. 

Voit myös lukea lisää salaojien tarkistamisen ja huollon tärkeydestä edellisestä artikkelistamme “Salaojien säännöllinen tarkastus ja huolto: Vältä nämä 3 piilevää riskiä!”.

Onko salaojat pakolliset?

Nykyiset määräykset vuodelta 1999 ja ne vaativat tarkastuskaivojen olemassaolon salaojien yhteydessä. Määräysten mukaan sade- ja salaojavesillä tulee olla omat kanavansa, jotka yhdistyvät vasta tontin laidassa perusvesikaivoon. Täältä ne ohjautuvat eteenpäin kunnan verkkoon tai avo-ojaan. 

Nykyaikaisessa järjestelmässä tulee olla myös pallopadotusventtiili, joka varmisaa, että tulva-aikana vesi ei kulje väärään suuntaan. Pallopadotusventtiiliä käytetään siis perusvesikaivoissa, joihin salaojavedet ohjataan. Pallopadotusventtiili estää siis vesien nousun takaisin salaojiin.

“Ennen vuotta 1999 rakennettujen talojen asukkaat eivät usein tiedä tarkastuskaivojen olemassaoloa. Pahimmassa tapauksessa niitä ei ole edes välttämättä rakennettu ollenkaan.”

Salaojituksen asentaminen on erittäin suositeltavaa ja niiden asentaminen on hyvän rakennustavan mukaista. Asentamalla salaojat saat myös mielenrauhan siitä, että kotisi tai mökkisi kellariin ei tule syyslomasi aikana vesivahinkoa. 

Uudisrakennuksen yhteydessä, kun perustustöitä tehdään ja koneet ovat tontilla, on salaojaputket helppo asentaa samalla anturoiden alapuolelle. Salaojajärjestelmän asentaminen on pieni kustannus verrattuna siihen, kuinka paljon rahaa sinulla menee vesivahingon korjaamiseen.

Rakentamismääräyskokoelmassa kuitenkin todetaan, että ”Rakennuspohja voidaan jättää salaojittamatta, mikäli erikseen selvitettynä perusmaan vedenläpäisykyky todetaan riittävän hyväksi eikä korkein pohjaveden korkeus ole haitallinen”. Eli jos kotisi on rakennettu kallion päälle, salaojitusta ei välttämättä tarvitse tehdä. Muista kuitenkin huolehtia, että vedet valuvat pois päin kiinteistöstäsi eivätkä jää rakennuksen alle.

Mitä salaojitus maksaa?

Jokainen salaojitusprojekti on erilainen ja siksi hintaa on mahdotonta arvioida etukäteen ilman näkemättä kohdetta. Materiaalien ja työn osuus on projektin kokonaiskustannuksesta usein ehdottomasti suurin. Salaojituksesta koituneet työkustannukset voit laittaa kuitenkin kotitalousvähennykseen. 

Mikäli ajattelet, että salaojituksen uusiminen on kallis projekti, kannattaa asiaa miettiä siltä kantilta, että mitä se sinulle maksaa, jos et uusi niitä. Puutteellinen salaojitus voi laskea kiinteistön arvoa huomattavasti ja kosteuden aiheuttamat sisäilmaongelmat ovat haitaksi terveydelle. Lisäksi, kotisi asukkaiden terveyttä et voi mitata rahassa.

Voit ottaa meihin yhteyttä, mikäli haluat tietää, kuinka paljon salaojitus kotiisi maksaa! Tulemme ilmaiselle kartoituskäynnille, joka ei sido sinua vielä mihinkään. Annamme aina kiinteähintaisen tarjouksen, joka pitää remontin loppuun asti. Varaa ilmainen kartoituskäynti tästä.