Sadevesien ohjaus | Tarkista nämä 5 asiaa pihallasi

Meiltä onnistuu kaikenkokoiset salaoja- ja sadevesiremontit, niin omakotitaloihin kuin taloyhtiöillekin.
Jätä soittopyyntö, niin palaamme pikimmiten asiaan.

  Kevät ja syksy ovat loistavia aikoja tutkailla, miten sadevedet käyttäytyvät kotipihallasi. Kiinnitä huomiota erityisesti siihen kuinka sadevedet ohjautuvat, kun vettä sataa. Tee tämä 5 kohdan pihatarkastus varmistaaksesi, että sadevesi ohjautuu oikein.

  1. Taloa ympäröivän maaperän kaltevuus

  Asuinrakennuksen omistajana varmastikin tiedät, että sadevesiä ei saisi jättää seisomaan talon ympärille. Maanpinnan sokkelin vieressä tulisi kallistua talon seinän ulkopuolelta mitattuna vähintään 15 senttimetriä 3 metrin matkalla. Kaltevuuden tulisi olla koko matkalta tasaisen suora, sillä muussa tapauksessa talon ympärille voi syntyä vesilätäköitä, joista vesi voi imeytyessään päätyä talon rakenteisiin. Minimikaltevuus on 3% eli 10 senttimetriä riittää 3 metrin matkalle. Tärkeintä on varmistaa, että pintavesi valuu aina poispäin talosta.

  2. Talosi sokkelim riittävä näkyvyys

  Vanhoilla taloilla ja niiden sokkeleilla on usein haaste: maanpinta nousee ajan myötä ja peittää sokkelia. Ulkoseinän alareunan ja maanpinnan välissä tulisi näkyä vähintään 30 cm matkan verran sokkelia. Miksi?

  3. Vesikourujen eli rännien oikeaoppinen asennus

  Pintakouruista tuleva sadevesi tulisi ohjata ainakin 3 metrin päähän talosta. Jos talossa on sadevesijärjestelmä, vedet voidaan ohjata sadevesikaivoon syöksytorvien kautta. Voit välttää rännikourujen jatkuvan puhdistamistarvetta asentamalla niihin kätevät rännisuojukset.

  Talvella kolaa lumi tarpeeksi kauas talosta, vähintään 5 metrin päähän, sillä talven aikana kertynyt lumi muodostaa suuren vesilähteen kevätauringon aikana. Muista sadeveden ohjaus myös eri vuodenaikojen näkökulmasta.

  4. Pintaveden valuminen taloa kohti

  Jos talosi sijaitsee rinteessä, sadevettä saattaa valua rinteestä sitä kohti. Tällöin on hyvä harkita salaojien ja sadevesijärjestelmien ammattilaisen käyttämistä arvioimaan sadevesien ohjausta ja ehdottamaan parannuksia. Salaoja- ja sadevesiremonttien ammattilainen osaa arvioida tarpeet silmämääräisesti ja ehdottaa parannuksia. Jos epäilet riskin aiheelliseksi, pyydä asiantuntijaa tarkistamaan pihasi tilanne.

  5. Kasvillisuus talosi läheisyydessä

  Vanhoissa taloissa kukkia usein istutettiin heti sokkelin viereen. Se on toki kaunista, mutta ei ohjaa sadevettä parhaiten rakennuksen perusteista. Kukkapenkit tulisi sijoittaa vähintään metrin päähän talosta. Jotkut saattavat käyttää perustusten lähellä vähämultaista kasvillisuutta, koska sen juuret ovat matalia ja eivät tarvitse runsaasti kastelua. Kasvit koituvat ongelmaksi, jos juuret pääsevät kosketuksiin talon perustuksien tai salaojien kanssa. 

  Puiden tulisi sijaita 6-8 metrin ja pensaidenkin mieluiten vähintään 3 metrin päässä talosta. Huolehdi myös, etteivät nurmikko ja rikkaruoho pääse liian lähelle taloa ja että kasvuston juuret eivät ole tekemisissä perustuksen tai salaojien kanssa.